Archive for the Category » Teknik «

Fotograferingar!

I söndags var jag i väg för att ta en gruppbild åt en kompis, regnet vräkte verkligen ner så det fick bli inomhus. Trötta, hungriga och bitvis stressade deltagare försökte jag få titta in i kameran samtidigt – det gick så där! Hur gör skolfotografer det?
Har tyvärr inga bilder att visa därifrån pga PUL

I kväll gjorde jag dock ett nytt försök på det här med gruppbild – denna gång var dock gruppen mindre och dom verkade inte lika hungriga heller ;)
Tyvärr kan jag inte visa bilder från kvällen heller eftersom resultatet är hemligt ett tag till. Jag levererar bilderna innan jag drar iväg för Midsommarfirandet och jag hoppas de kommer bli nöjda.

Sen har det kommit in e förfrågan om bröllosfotograferande, jag har ju funderat  på det en del och här kommer en chans att testa, pratade lite med bruden om att jag aldrig fotat bröllop som den enda fotografen men att jag gärna vill försöka och eftersom det är på hemmaplan känns det som en bra början. Vi skulle höras mera och jag tror nog att det ka bli en rolig fotografering =)

Lite övriga bilder från de senaste dagarna kan jag dock dela med mig av:

Yes! Mörkrumsarbete – här kommer jag!

Idag har jag tagit mig en tripp till enköpingstrakterna för att inhandla ett stycke mörkrumsutrustning. Kommer hem och inser att det mesta i kartongen inte ens är öppnat. Yay, jag har gjort ett fynd!

Nu ska det hela packas upp och installeras i vår bastu/spa (finns inga fönster där) och sen ska det lekas!!

Category: Teknik  Leave a Comment

Stilltje

Det är stilltje här på bloggen men inte i verkligheten. Har fått en chans att hänga på Dan på fotojobb näta vecka – ska bli jäkligt intressant att se honom jobba – jag tror stenhårt på detta att lära sig av andra mer erfarna fotografer.

Besöket på fotografiska gav inspiration som alltid och jag drömmar stenhårt om ett eget mörkrum men tyvärr har jag inte hittat mina grejer än. Har även ett fotoprojekt på gång och ska beställa hem lite rekvisita och sen så ska det rulla igång också.
Idag verkar äntligen våren ha kommit till södermanland så nu blir det lite trädgårdsarbete – dock utan kameran… eller… nä den får allt hänga på ut!

Fotografera analogt

Jag har ärvt min farfars gamla Ikoflex 1a och har nu framskridna planer att börja fotografera med den. Har sneglat på färdiga mörkrumslösningar, pannrummet kommer fungera fint som mörkrum och 120 film hittar jag till vettiga priser på nätet. Ska bli så kul!! Träffade en annan fotograf igår som fotade bara analogt numera oh det med en Roliflex – han lämnade sina filmer till ett labb i göteborg som framkallade och skannade in bilderna till CD för en överkomlig peng så det är kanske där jag får börja innan mörkrummet är fixat här hemma ;)

Bröllopsfotografering – något jag bävar för och försöker ta mig ur när frågan poppar upp. Snacka om press att leverera liksom. Jag fottar gärna bröllop men vill börja lite soft och kanske inte vara den enda fotografen på plats. Fatta om man misslyckas och där står brudparet utan bilder liksom. Nää skrämmande minst sagt!

Skärpedjup & Exponering

Jag går på den här kvällskursen för att lära mig hantera kameran rent tekniskt och inte bara konstnärligt så förra veckans hemläxa var spännande. Vi skulle jobba i manuellt läge och själva ställa in bländare o slutare och ta fram 3 olika bilder. Detta för att se skillnaden på skärpedjupet och exponeringstiderna.

 

Här ovan ser ni mina tre bilder samt inställningarna jag hade när jag tog dom. Att makens star wars samling skulle göra lite nytta var bara en bonus ;)

När jag inte fotar målar jag en hel del och just nu har jag flyt vilket gör att kamerorna vilar lite. Men lätt panik finns eftersom Dan föreslog att vi borde delta i skandinaviska mästerskap med några av våra bilder. En svindlande men lockande tanke! Det finns två kategorier, Färg och Svartvitt. Man får delta med fyra bilder i varje kategori. Oj! Vilka bilder ska jag välja – man vill ju ha en bredd på dom så man liksom garderar sig lite ,)

I kväll på kursen snackades det landskapsfotografering, äggbilder och blixtar! Jjag sneglar på en värstingblixt till min canon – får se när jag kan ta mig i kragen och skaffa en sån – tills dess går det ju alltid att drömma! Nästa vecka skulle det visst bli porträttfotografering- hua, att stå framför kameran är inte min starka sida, jag trivs bäst bakom ;)

Självporträtt av den mer oseriösa varianten

urmakarens skattkista

I går fick jag det stora nöjet att rota i en massa lådor som kommer från en urmakare. Jag hittade en massa småprylar o grejer som jag ska lägga framför kameran vid tillfälle. Helt otroligt vilka läckra saker!

Så var det även dags för kvällskursen igen. Förra veckan blev det ju ingen men det tog vi igen nu. Konstigt att två timmar bara flyger förbi så där. Mycket information i huvudet som ska struktureras och på tok för många bildidéer som väcks till liv. Men jag är glad att ha Dan i närheten eftersom han kommer med glada till rop och goda råd. En liten skattkista för en fotograf som mig =)

För några dagar sedan hade jag kameran med mig till stallet och fotograferade min häst, hon är väldokumenterad men den här dagen bestämde jag mig för att göra något annorlunda:

 

utmanad

Dan kläcker ur sig via facebook nu på morgonen att vi båda borde ta foton på ett speciellt sätt och sen publicera dom på facebook bara för att se hur det blev när två göra samma sak s a s. Tanken är rolig och genast började jakten på det som behövdes. Bilden är inte tagen än men jag hoppas kunna göra det snart, dock krävs det skymning och jag jobbar kväll den här helgen så jag vet inte om jag hinner med det. Återstår att se. Det är iaf roligt att bli utmanad, att bli ”tvingad” till nya tankebanor och nya arbetssätt. Sen om resultatet blir bra, ja det återstår att se.

I onsdags började kursen och vi är verkligen en salig blandning av fotografer, alla på olika nivåer och jag tror att den kommer bli givande, förhoppningsvis känner alla deltagare det så :)

På datorfronten sker det lite utveckling, fick ett sms här om dagen där det stod att dom beställt nya reservdelar till den. Det kändes bra för det måste innebära att skadan täcks av garantin annars borde dom iaf ha frågat mig om jag ville att de skulle laga den iaf. Det negativa är att det skulle ta sex till åtta dagar innan de fick delarna… Puuhhh det är trist utan dator…

Fotofori på Deviantart

Jag har även en sida på deviantart där jag då o då lägger upp bilder. Där blir dom oftast större än här så det kan vara värt att ta sig en titt där också Fotofori på DeviantArt

Har idag lekt med lite hästbilder från i somras. Lightroom är fortfarande ovant men så roligt att jobba med! Idag hittade jag funktionen för att enkelt kunna lägga på en vattenstämpel t ex.

Men de bilderna hittar ni inte här – utan där – på deviantArt!

förkyld

Har legat nerbäddad i en dunderförkylning sen i tisdags, känns inge vidare måste jag erkänna. Hade hoppats på att komma iväg o köra en hästfotografering i onsdags men tjii fick jag. Förhoppningsvis hinner jag få in den nästa vecka. OM jag blir frisk… ;)

Ska iaf gå en fotograferingskurs om några veckor, ska bli spännande och nyttigt att lära sig nya saker! Fotografera fotboll bl a – en sport jag inte vet ett endaste dugg om. Ska bli klart intressant. Min styrka vad det gäller hästar o hästsporter är ju just det att jag vet vad som troligen kommer ske eftersom jag hängt med så pass länge bland hästar. Fotboll för mig är ett okänt territorium (bortsett från nån vecka på fotbollsskola som barn).

En annan aspekt på kursen är att få teori o verklighet att fungera bättre. Att utmanas som fotograf är att utvecklas! Ser verkligen fram emot denna kursen =)

Jobbar i Lightroom

Har precis skaffat Lightroom och testar mig fram i programmet nu. Här kommer några natur/miljöbilder som jag framkallat i lightroom